Vírusvédelem


Hogyan működik a vírusirtó?

A jó vírusirtó olyan, mint egy intelligens robot. Képzeljük el, hogy a házunk kapuját egy robot őrzi, és mindenkit megvizsgál, aki vendégségbe jön hozzánk. Van nála egy lista a bűnözőkről és egy lista a barátainkról. Amikor érkezik hozzánk valaki, a robot megnézi, hogy rajta van-e valamelyik listán.

Hogyan dönt a vírusirtó?

Természetesen az is előfordulhat, hogy egy ismeretlen vendég jön, aki az egyik listán sincs rajta. Ilyenkor a robotnak beépített intelligenciája segítségével egy döntést kell hoznia, hogy beengedi-e hozzánk. A robot ilyenkor a vendég megjelenése és viselkedése alapján dönt.

A vírusirtó pont így őrzi számítógépünket. Az adatbázisában lévő feketelistán szerepelnek a kártevők, a fehérlistán pedig azok a programok (például a böngésző), amik nem jelentenek veszélyt a számítógépre. A legújabb vírusokat pedig a vírusirtó is viselkedésük alapján ismeri fel. Beépített technológiái segítségével szimulálja, hogy egy fájl lefuttatása milyen következményekkel járhat, és ha gyanús jelet talál, riaszt.

Melyik a jó vírusirtó?

Az optimális működést a különböző felismerési technikáknak a kiegyensúlyozott aránya biztosítja, hiszen belátható, hogy az sem szerencsés, ha egy vírusirtó minden fájlt vírusnak címkéz, mint ahogy az is megengedhetetlen, hogy egy valódi kártevőt ne ismerjen fel.

Ugyanakkor igaz, hogy tökéletes vírusirtó szoftver nem létezik. Ez egy szomorú hír, hiszen azt gondolnánk, hogy mindig, minden kártevő ellen védelmet biztosít a szoftverünk. Azonban matematikai úton bizonyítható, hogy nem készíthető olyan vírusirtó, ami minden kártevőt biztosan felismer.

Felelős gondolkodás

Pontosan ezért a védekezés a mi felelősségünk is, ugyanúgy, mint a biztonsági öv bekapcsolása az autóban. Ha nem figyelünk oda arra, hogy a vírusirtónk mindig a legfrissebb adatbázissal rendelkezzen, és az operációs rendszerre minden frissítést telepítsünk, könnyen bajba kerülhetünk.

Terméktámogatás

Ha ez bekövetkezik, akkor a terméktámogatáshoz fordulhatunk segítségért.

Egy jó ügyfélszolgálat képes arra, hogy speciális eszközökkel felderítse és hatástalanítsa a károkozókat, és adatvesztés nélkül megtisztítsa a számítógépet. Fontos tehát, hogy olyan terméket válasszunk, amihez jár az ingyenes e-mailes és telefonos ügyfélszolgálat.

A rendszeresen frissített, megbízható vírusirtó és az alapvető internetezési szabályok betartása mellett nullához közeli esélye van annak, hogy megfertőződik a számítógépünk.

 

Cégünk az ESET termékek hivatalos forgalmazója!

Kérjen személyre szabott árajánlatot kollégáinktól!Hírfolyam:

Oldalunk a zavartalan működéshez cookiekat (sütiket) használ, ment le az Ön gépére. Ezek használatát engedélyeznie kell böngészőjében.